Assalammualaikum. Since cuti yang panjang mungkin takkan tiba lagi I have made my own Bucket-list. Tapi simple2 thing lah sbb instead of ha...

HBL : homemade ice cream

/
0 Comments

Assalammualaikum.
Since cuti yang panjang mungkin takkan tiba lagi I have made my own Bucket-list. Tapi simple2 thing lah sbb instead of hanging out emptily everyday, at least i want to make my days painted with a little sharing times with family kan.
Okay jauh kan diri dari merepek. Hari ni nak buat tutorial aiskrim 2 bahan dan sirap coklat. Sirap orang melayu biasanya air sirap merah tu haha. No. Coklat cair kut org sini panggil. Yang buat fondue celup dengan strawberi buah2 tu.

Tuto 1: aiskrim pisang + peanut butter.
Macam nama di atas..tu je bahan yang digunakan

Bahan:
4 pisang saiz besar. (Kalau kecik buat 6)
2 sudu makan peanut butter.

Cara : mix and grind ja.
Okaylah.
1. Sejukkan pisang tu.
2. Potong saiz kecik supaya senang kisar.
3. Kisar.
4. Kalau dah lembut, masukkan peanut butter.
5. Kisar.
6. Kalau nak manis sikit masukkan gula. Since aku dah buat coklat cair so no need lah.
7. Sejukkan supaya dia lebih keras.
8. After 1-2 hours bergantung dgn freezer hangpa. Dah blh makan. Tekstur dia tak sepenuhnya keras okay memandangkan kita tak pakai krim.

Tutorial 2: coklat cair.
Bahan :
Coklat masakan nona 1/3 papan
Secawan Susu junjung(spatutnya susu betul)
2 cawan gula
Secubit garam
1/2 esen vanilla
Sesudu marjerin

Cara:
1.masukkan coklat masakan nona ke dalam periuk besi dan susu junjung. (In this case i put sparuh cwan air panas gak sebab coklat masakan keraih cm batu)

2. Buat proses double boiler. In my case.... aku letak air dalam kuali and panas kan air tu. Kemudian letak periuk isi yg ada inti tu td di dlm kuali tu. Make sure air tak masuk dalam periuk tu. Lebih kurang cmni lah.



3. Gaul (whisk lupa apa orang kata in bm) sampai coklat tu larut.

4. Masukkan gula. Gaul sampai larut. Kalau nak cek gula larut ke tak , sendengkan periuk. Kalau ada ketul2 lagi, xlarut lagi lah tu.

5. Masukkan margerin dan gaul

6. Lepas larut. Boilkan air selama 3 minit. Make sure the boiling not too harsh. Takut coklat hangus.

7. Keluarkan periuk dari kuali. Masukkan esen vanilla dan garam. Gaul.

8. Let them cool. Lepas tu blh guna dah. 😊

Maaf dengan penggunaan ayat yang awkward. I don't cook much act.
Hahah.

That is all from me. Thank you.


"Seeing my dear students becoming adults,
And everyday being an exciting adventure,
That is my happiness."


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.

Readers